Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Popper Péter: Mi az élet étterme? /2. - Receptek


„Az Ájurvéda ellenzi a szokásos fogyókúrákat,

mint a szervezeten elkövetett erőszakot.”

 

RECEPTEK

 

  • reggeli ital – amikor felébredsz, facsard ki egy narancs, mandarin, grapefruit, vagy citrom levét. Ezzel köszöntsd az új napot.
  • reggeli étel – friss tehéntúrót lágyíts meg tejföllel, íróval, joghurttal, vagy kefirrel. Ízesítsd köménymaggal, póré-, metélőhagymával, kis sóval. Egy szelet sötétbarna rozs- vagy magos kenyér jár hozzá.
  • lencseleves – 50 deka lencsét megmosok, 2 órára beáztatok. Felteszem bő vízzel főni. Hozzá teszek 1 nagy fej hagymát és 5 gerezd fokhagymát apróra vágva, 1 liter paradicsomlevet (vagy 50 deka friss, apróra vágott paradicsomot), 1-1 tk gyömbért, római köményt, kurkumát, koriandert, 1 ek sót, 1 citrom levét, 4-5 currylevelet. 40 percig főzöm (kuktában 20 percig). Belekeverek 1 pohár joghurtot. Ghiben pirított fekete mustármaggal díszítem. Pitát adok hozzá.
  • brokkolikrémleves – 50 deka brokkolit megmosok, rózsáira szedek, vízben felteszem főzni. Bele 2 zöldségleveskocka, 1 nagy fejnyi megdinsztelt hagymát, 1 gerezd szétnyomott fokhagymát, 1-1 tk tárkonyt, sót. 30 percig főzöm, turmixban pépesítem. Hozzáadom a tejszínt, pirított kenyérkockát.
  • indiai burgonyakrémleves – meghámozott, kis darabokra vágott 40 deka burgonyát fazékba rakom, ráöntök 8 deci vizet, és 2 gerezd zúzott fokhagymával, 1 ek vegetával, 1 tk curryporral, késhegynyi korianderrel fűszerezem. Puhára főzöm, ha kihűlt, pépesre turmixolom. Hozzáadok 2 deci joghurtot, egy csokornyi apróra vágott petrezselyemzöldet, csipet cukrot. Pár percig forralom, forrón, csészében tálalom.
  • rizs – úgy főzd, hogy a szemei összetapadjanak. Lehessen belőlük a jobb kezünk ujjával kis gombócokat gyúrni. Emésztési gondok, hasmenés esetén ez különösen fontos. Lehet belefőzni kukoricát, krumplit, kásaféléket, mogyorókat, sokféle zöldséget, spenótot, hagymát, friss vagy szárított gyümölcsöket. Ízesíteni lehet bármilyen fűszerrel. Tálalni lehet édesen vagy sósan. A rizs fajtája mindegy (fehér, barna, vad-, baszmati, jázminrizs)!
  • házi sajt – száraz tehéntúrót kell aludttejjel puhára, zaftosra elkeverni. Rá só, római kömény, apróra vágott, illatos füvek. a keveréket felfőzzük, üvegedénybe töltjük, kihűtjük. Megdermed. Pikáns ízű kenősajtot kapunk.
  • csana, panír – 2 liter tejet felforralunk, belefacsarjuk 2 citrom levét (összeugrasztja, megsavanyítja a tejet), kis sót adunk hozzá. Levesszük a tűzről, kicsit áll. Finom vásznon keresztül átcsöpögtetjük. Túrószerű anyag marad vissza, ez a csana. Ha vászonzacskóba tesszük, súlyt teszünk rá, és megszárad, ez a panír. Ezt ízes szószokba lehet belefőzni.
  • dahl – levesszerű alapétel, lencséből, sárgaborsóból, vagy csicseriborsóból. Egy napig áznak, majd puhárra főzzük (egy csésze hüvelyes, fél liter víz). Vajon megpirítunk kumint, erős paprikát, kis koriandert, gyömbért, piros paprikát, garam masalát, sót (ízlés szerint). Ha megfőtt, a pirított fűszert hozzákeverjük, együtt főzzük tovább kis ideig egy szétnyomott főtt krumplival. Apróra vágott paradicsomot is tehetünk bele.
  • púri – lisztből és vízből – sóval és borssal ízesített – kemény tésztát gyúrunk. Áll egy darabig, majd kinyújtjuk, lapokra vágjuk. Forró vajban felpuffasztjuk és kisütjük. Szalvétára tesszük, hogy a vajat leszívja róla.
  • szabdzsi, cukkini és krumpli fűszerekkel – pita típusúaknak ajánlott. 4 nagy burgonyát meghámozunk, kis darabokra vágjuk, 3 közepes cukkinit is. 1 ek ghit, vagy vajat felhevítünk, megpirítjuk benne a fűszereket (1-1 teáskanál római kömény, fekete mustármag, gyömbér, koriander), hozzáadjuk a zöldségeket, kis vizet és 1-2 teáskanál sót. Végül 2 deci tejszínnel ízesítjük.
  • sak, párolt fűszeres spenót – kafa alkatúaknak javasolt étel. 3 kiló spenótot jól átmosunk, szárát eltávolítjuk. 1 evőkanál ghit felhevítünk, belepirítjuk a fűszereket (1-1 teáskanál gyömbér, római kömény, koriander, chili) és egy kis vöröshagymát kockára vágva. Rádobjuk a spenótot, megsózzuk (1-2 teáskanál). Addig pároljuk, amíg teljesen össze nem esik.
  • curryszósz – forró vajban köménymagot pirítunk, amíg pattogóvá válik. Hozzáadunk őrölt köményt, gyömbért, chiliport, koriandert, mustármagot, sót, legalább fél liter joghurtot, 1-2 deci tejszínt. Ebből az alapszószból többféle étel készíthető, beletéve apróra vágott zöldség, krumpli, karfiol, padlizsán, egészben a kemény tojás stb. Hidegen és melegen is fogyasztható.
  • indiai padlizsánsaláta – seprenyőben szárazon megpirítok 1-1 teáskanál köményt és koriandert, ha kihűlt, mozsárban összetöröm. 80 deka padlizsánt sütőben 25 percig sütöm. Meghámozom, összetöröm. Elkeverem 4 deci joghurttal, a köménnyel, korianderrel, késhegynyi chiliporral. kissé megsózva behűtöm. Mentalevéllel jó díszíteni.
  • indiai céklasaláta – kis citromos vízben megáztatok 5 deka mazsolát. 50 deka céklát megmosok, héjában félig puhára főzöm.  Meghámozom, lereszelem. 3 savanyú almát megmosok, lereszelek. Citromlébe forgatom, hozzáadom a céklát, a mazsolát, és 2 deci kefírt vagy joghurtot, amit előtte elkevertem sóval, cukorral, citromlével. Összeforgatom, és hűtőben 2 órát érlelem. Szárnyassülthöz illik.
  • csípős paradicsomsaláta – 50 deka paradicsomot meghámozok, kimagozok, kockára vágok. 1 evőkanál sherryben (vagy tokaji szamorodni) fél teáskanál chiliport elkeverek, fél órát pihen. Hozzákeverek 4 evőkanál fehérborecetet vagy citromlevet, 2 evőkanál mogyoróolajat, 1 teáskanál Worcester-szószt, 2 gerezd zúzott fokhagymát, fél kk sót, egy kk cukrot. Tálalás előtt öntjük az öntetet a paradicsomra.
  • chatni, chutney, indiai pikáns mártás – meghámozok 4 nagy paradicsomot, kicsumázok, meghámozok 4 nagy, savanyú almát, megtisztítok 2 nagy vöröshagymát. Mindet apróra vágom, lábosba teszem. Ráöntök 1 evőkanál (10%) ecetet, fél deci vizet, 1 evőkanál paprikalevet, beleteszek 15 deka mazsolát, 3 gerezd felaprított fokhagymát, 2 evőkanál cukrot, 1 teáskanál sót, 15 deka lecsöpögtetett, marinált paradicsompaprikát és a fűszereket (1-1 mokkáskanál fekete bors, gyömbér, szegfűszeg, csípős paprikapor ízlés szerint). Kis lángon, állandóan kevergetve lekvár sűrűségűre főzöm, majd hagyom kihűlni. Jól záródó kis üvegekbe töltöm, hűtőben tárolom. Sokáig eláll. Sült húsokhoz is finom.
  • paradicsomos chatni – 1,5 kiló jó érett paradicsomot meghámozok, feldarabolom egy lábosba. Rá 1,5 deci gyümölcsecet, 5 deka mazsola, 10 deka cukor, 4 gerezd fokhagyma, 5 (!) evőkanál gyömbér, 1 teáskanál chilipor, 1 mokkáskanál só. Állandó kevergetés mellett lekvár sűrűségűre főzöm. Ha kihűlt, kis üvegekbe teszem, hűtőben tárolom. Hónapokig eláll.
  • gyümölcschatni – a gyümölcsöt (alma, szilva, eper, málna, mangó stb. – megmossuk, apróra vágjuk. Vajban pirítunk ánizst, kumint (római kömény), fahéjat, chilipaprikát, fekete borsot, esetleg koriandert, kókuszreszeléket és kardamomot. A fűszereket kevés vízzel felengedjük, megcukrozzuk, citromlevet adunk hozzá. Ekkor keverjük hozzá a gyümölcsöt, majd fedő alatt főzzük, amig meg nem puhul, üvegessé nem válik. Púrival nagyon finom.
  • hűsítő desszert hőségben – 1-2 citromot meghámozni, gerezdekre bontani. A gerezdeket szétvágni, hogy kicsorduljon a levük. Vastagon beborítani tejföllel, megszórni porcukorral és bekanalazni.
  • halva, halava, darapuding – rendkívül népszerű, egyszerűen elkészíthető édesség. Vata típusú embereknek nagyon jó. 15 deka vajat forrósítunk, benne 20 deka búzadarát aranybarnára pirítunk. Szirupot öntünk hozzá (8 deci víz + 40 deka barnacukor összeforralva), sűrűre főzzük. Mandulát, bármilyen apróra vágott gyümölcsöt, sárgarépát stb. adhatunk hozzá és néhány deci tejet. Melegen tálaljuk, vagy kihűtve darabokra vágjuk.
  • tejszínes édesség – gyümölcsöket (datolya, füge, szárított gyümölcskeverék, friss gyümölcsök) megmossuk, kis darabokra vágjuk, krémessé keverjük (akár mixergéppel). Hozzá 1-2 evőkanál méz, 2 deci tejszín. Hűtve az igazi.
  • lasszi – fele joghurt, fele víz. Csomómentesre kell keverni. Érdemes ízesíteni mézzel, barnacukorral, gyömbérrel, kurkumával, vagy sóval és köménymaggal.  Dúsítani lehet bármely gyümölcs tiszta levével. Nyugtató és hűsítő, kitűnő ital.
  • indiai tea – mindig fekete tea, fél liter vízhez két kávéskanál teafű. A tea vizébe gyömbér, szegfűszeg, őrölt fahéj, kardamom kerül fél-fél kávéskanálnyi. 15 percig főzzük. Hozzáadunk fél liter tejet, két evőkanál barnacukrot, újra felforraljuk és kész.
  • rasza – kedvelt esti ital. Jól esgíti az éjszakai emésztést, a salakanyagok eltávolítását, székrekedéskor jó. Két kávéskanál vajat felhevítünk, Bele fél-fél kávéskanál fekete bors, őrölt kömény, kurkuma, garam masala. Amikor pattogni kezd, felöntjük egy pohár forró vízzel, néhány percig forraljuk. Hozzáadjuk egy fél citrom levét, kis sót. A legjobb vacsora mellé iszogatni.
  • gyömbérital – fél liter forró vízbe belekeverjük egy citrom levét, hozzá fél teáskanál őrölt gyömbért, barnacukrot. Napközben 1-1 kis csészével ihatunk, jól pótolja a kávét. Lehet beleönteni narancs-, citromlevet is.  Hűtve nagyon finom. Salaktalanít is.
  • maszala taj – 4 deci tejet felforralunk, 2-3 evőkanál barnacukor, méz, vagy juharszirup, néhány szem mandula, 2 mokkáskanál vaj, csipetnyi őrölt kardamom, szerecsendió, fahéj és koriander. 5 percig kis lángon főzzük. Gyerekek is nagyon szeretik.
  • paradicsomturmix – 1 liter joghurt, író, tejsavó + 2 deci paradicsomlé. 1-1 zeller- és korianderlevelet pépessé őrlünk, belekeverjük. Bele még fél citrom leve, egy kockacukor, kis só. Lehűtve iszogatjuk.
  • bodzaszörp – egy 5 literes, ivóvízzel telt üvegbe csavarjuk 6 citrom levét, 70 deka barnacukor, vagy 60 deka méz. Reszeljük bele a citrom héját. a folyadék tetejére tegyünk 8 tiszta bodzavirágtányért. 1-2 napig áll, időnként megkeverjük. Hűtve finom.
  • görögdinnye szorbet – 1,2 kiló magtalan görögdinnye belét pépesre törjük. Hozzá fél citrom leve és 5 deka barnacukor. Mély tálban erősen lehűtjük. Majd hozzá 4 deci tejszín, 5 percig áll és tálaljuk.
  • thandai – fél liter vízben 5 percig forralok 2 evőkanál ánizsmagot, majd még 10 percig főzöm kis lángon. Közben 10 percig áztatok 10 deka mazsolát. Összeturmixolom a mazsolát 3 deka pisztáciával, vagy mogyoróval, fél evőkanál kardamommal, 4 evőkanál mézzel, vagy barnacukorral és 6 deci tejjel. Hozzáöntjük az ánizsos vizet, lehűtjük. Mentalevéllel tálaljuk.

♦  ♦  ♦

 

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.